A hőszigetelés kiváló rezsicsökkentési lehetőség

A hőszigetelés kiváló rezsicsökkentési lehetőség

Miről informál majd a weboldal?

A hőszigetelés kiváló rezsicsökkentési lehetőség, ám számos hibát el lehet követni a kivitelezés során. Mik ezek a hibák? Mire kell odafigyelni? Gyakori kérdés a hőszigetelés vastagsága is, melyre szintén kitérünk. Minél vastagabb a szigetelőanyag annál, több energiát takarítunk meg? Hol a határ? Van-e olyan építőanyag, amely már önmagában is funkcionál szigetelőként, a falak építése során?

A hőszigetelés leggyakoribb hibái:
türelmetlenség
elmarad az ablakok cseréje vagy szigetelése
belső oldali szigetelést végeznek külső szigetelés helyett
lábazatra is homlokzati szigetelőt használnak


Türelmetlenség
Újépítésű lakások esetén gyakran előfordul, hogy a kivitelezők megcsúsznak a határidővel. Bármilyen okból történik is ez meg, amint észlelte a problémát, a kivitelező igyekszik felgyorsítani a hátralévő munkafolyamatokat. Sajnos sok esetben ez a minőség rovására megy, és komoly következményekkel járhat. Ez előfordulhat akkor, ha nem hagynak a falak száradására elegendő időt, hanem idő előtt felteszik a szigetelést és levakolják. Ekkor, a habarcsból a még nedves falba került nedvesség a szigetelt falból is el fog párolni, ráadásul befelé, a vakolaton keresztül. Ez a későbbiekben akár penészedést is okozhat a falakon. Persze ha a felrakott hungarocell venné fel ezt a nedvességet, akkor a hőszigetelő képessége romlana.

Elmarad az ablakok cseréje vagy szigetelése:
A homlokzat utólagos szigetelése önmagában is elérheti a milliós nagyságrendű összeget, emellé jön még az ablakok akár több százezer forint értékű cseréje. Természetes, hogy spórolni szeretnénk ezen a valóban nem kis kiadáson, de ennek következtében elképzelhető, hogy az egész homlokzatfelújítás kidobott pénz lesz az ablakon!
Miért? Ha szigeteletlenül marad az ablak, akkor a felújított fal energiamegtakarítása is klasszisokkal gyengébb lesz, hiszen a meleg a felújítatlan/szigeteletlen ablakon keresztül fog távozni.
Spórolás képpen, ezért inkább a költségek tervezését javasolnánk, vagyis: ha nincs rá lehetőséged, hogy egy időben elvégezd a homlokzat felújítását és az ablakok cseréjét, érdemes előbb az ablakokat kicserélni, ezt követően pedig hőszigetelni a homlokzatot.
Amire figyelj az ablakok cseréjénél:
ha a régi ablak tokja benne marad a falban, akkor az ablak cserélhető lesz a homlokzat szigetelése után is. Azonban vigyázni kell, hogy ne sérüljön meg a frissen felújított homlokzat! - Még egy indok, hogy ezzel kezdj!
ha a régi ablak tokja nem marad a falban, mindenképpen az ablak cseréjét kell először elvégezni.

Belső oldali szigetelést végeznek külső szigetelés helyett
Bizonyos esetekben a belső oldali szigetelés nem hiba, hanem megoldás, hiszen:
műemlék épületeknél nem lehet megbontani a homlokzatot
társasházaknál utólagos szigetelés csak akkor megengedett, ha azt minden lakó támogatja
Ezekben az esetekben nem marad más választása a lakás tulajdonosának, mint belső oldalról megoldani a szigetelést. Ha azonban van rá lehetőségünk, maradjunk a külső oldali szigetelésnél.

A külső szigetelés előnyei:
a téglafal felveszi a lakás belső hőmérsékletét, vagy az ahhoz közeli értéket, és tárolja a meleg levegőt, a benti hőmérséklet csökkenésekor pedig vissza tudja adni ezt a hőt.
a belső oldali szigetelés éppen ugyanígy működik, viszont a külső hőmérsékletet veszi fel és tárolja, ezt sugározza a lakás felé is.
a külső oldali hőszigetelés jóval kisebb hőmérsékleti különbséget biztosít a falban, mint a belső, ami az évszakok váltakozásával jelentős mértékben megmutatkozik.
belső oldali hőszigetelésnél jelentősen gyakoribb a hibás kivitelezés miatti páralecsapódás és penészedés is.

Also By MeregIstvan:

Részletek

URLhttps://www.brickvintage.hu/
CímSzeletelt tégla, téglaburkolat webáruház
Telefon+36 70 613 3003
CégnévDeepen Kft
KapcsolattartóKaszás Zsolt
Nyitva tartásHétfő – Péntek 8:00 – 16:30
Kulcsszószeletelt tégla
Kulcsszó 2vágott tégla

További lehetőségek

Vélemények

Még nem írt vélemény erről a vállalkozásról senki. Írj te valamit, ha ismered.

Average Ratings:

More Comments/Post Your Own